Hotel i Restauracja „Pod Orłem” Kartuzy

Hotel wraz z restauracją został udostępniony gościom w lipcu 2010 roku. Choć nie obowiązywały jeszcze wtedy regulacje prawne nakazujące przestrzegania zakazów palenia w lokalach gastronomicznych oraz w hotelach, właściciele hotelu „Pod Orłem” w Kartuzach nie mieli wątpliwości, że należy całą przestrzeń wewnętrzną uwolnić od dymu tytoniowego.

Hotel Pod Orłem Kartuzy

Od początku prowadzenia działalności wszystkie pokoje oraz części wspólne zostały wyposażone w specjalne czujniki przeciwpożarowe, które również wykrywają dym papierosowy. Dodatkowo goście oraz personel są rzetelnie informowani o obowiązujących zasadach. Przy recepcji oraz na stolikach w pokojach można przeczytać informację o tym, że w hotelu nie wolno palić. Gdy personel dostanie sygnał o złamaniu zakazu, prosi gości o niepalenie w pokojach oraz częściach wspólnych. Na bardzo uzależnionych palaczy czeka kara pieniężna w wysokości 50zł. Personel jednak stara się rozwiązać wyjątkowe sytuacje ugodowo, tłumacząc gościom jak ważne jest nie narażanie pozostałych klientów oraz pracowników na dym tytoniowy. Goście mogą palić poza wnętrzem hotelu i restauracji przez co właściciele gwarantują ochronę zdrowia osób niepalących przed biernym paleniem.